Valentína Figeľová: Az egyszerűségben gyönyörű részletek vannak elrejtve, amik tökéletes egészet alkotnak

Ki is Valentína Figeľová?

Valentína Figeľová szlovák grafikus, illusztrátor és a „Miluje kávu a mesto, v ktorom žije“ (Szereti a kávét és a várost, ahol él) gyerekkönyv szerzője. Szívesen tölti a szabadidejét barátaival, szeret új embereket megismerni, mindig azon gondolkodik mit csináljon, és mindenütt meglátja a művészetet, még ott is, ahol nincs. Szeret mindent lefotózni és értelmet talál dolgokban, amikben mások azt nem is keresik. Az INSPIO-nál ő a felelős marketingvizuálok létrehozásáért és egyúttal új termékek tervezéséért – játszószőnyegek és falmatricák vagy éppen modern képek felnőtteknek.

A cikkből megtudhatjátok hogyan készültek az új szerzői INSPIO játszószőnyegek, és azt is mi a különbség a gyermekillusztrációk és marketing grafikák készítése között.

Mi vezetett téged az alkotáshoz? Képzőművészetet tanultál?

Kiskoromtól kezdve művészlélek voltam, aki egyfolytában rajzolt, festett, nyírt, ragasztott és varrt. Már ovis koromban művészeti iskolába jártam. Később úgy döntöttem, hogy tanulmányaimat a kassai Iparművészeti iskola propagációs képzőművészet szakán folytatom. Ezt a szakot azért választottam, mert a képzőművészet széles spektrumára összpontosít, célja pedig megtanítani nem csak a grafikus, de a haszon és a térbeli dizájn keretein belül adódó lehetséges problémák megoldását. Így többféle képzőművészeti területet volt lehetőségem kipróbálni és megtudni, melyik áll legközelebb a szívemhez.


A legnagyobb kihívás egyszerűen alkotni, mindenféle felesleges elem, alak vagy részlet nélkül. Ez viszont a legkisebbeknek szánt termékek tervezésekor elengedhetetlen, ezért igyekeztem az alkotás egész folyamatát a lehető legegyszerűbbé és a gyerekekhez minél közelebbivé tenni.


Áruld el nekünk, milyen különbséget látsz a kézzel rajzolt illusztráció és a digitális illusztráció között?

Az egyetlen és alapvető különbség az, hogy a digitális illusztrációnál tudom használni a Vissza gombot :). Néha kézzel is festek illusztrációkat, de ez sokkal nehezebb, mivel ebben az esetben fontos jól tudni festékkel, ecsettel dolgozni, ismerni a technikát…és beletörődni abba, hogy ezt nem lehet „kijavítani“ egyetlen gombnyomással.

Mi jellemző munkásságodra?

A leginkább kulcsfontosságú dolog egy saját kézjegy kialakítása annak érdekében, hogy az emberek egyszerűen össze tudják kötni az alkotást a művésszel. Őszintén szólva nem tudom, hogy hogy alakul ki, valószínűleg csak az évek során szerzett tapasztalatokkal, gyakorlással és a saját stílusod keresésével. Biztosan van saját stílusom, de a saját alkotásaimra nem nézek olyan szemmel, hogy egyértelműen azonosítani tudjam a „sajátosságaimat“ bennük. Viszont az emberek állítólag látják :).

Munkád során reklámgrafikákat készítesz, de illusztrálsz is. Látsz ezekben valamilyen különbséget?

Munkám során többet foglalkozom reklámgrafikával, munkán kívül pedig inkább illusztrálással. Mindkettőt szeretem, de függ attól is, hogy pontosan mit csinálok. Valamelyik esetekben közelebb áll hozzám az illusztrálás, mert jobban ki tudom élni magamat benne és számomra ez az önkifejezés egyik módja – az, hogyan látom és érzékelem a dolgokat. Természetesen a grafikával és az illusztrálással is valamilyen üzenetet kell átadnunk másoknak.

Mi a legnagyobb kihívás számodra alkotás során?

Az INSPIO-nak készülő marketing grafikáknál a legnehezebb számomra kereskedelmi szempontból nézni az alkotásra. Az ilyen típusú munkáknál az a fontos, hogy olyan készüljön, ami az embereknek tetszik és ami kelendő. Az annyira nem fontos, hogy nekem tetszik-e. És ne áruljátok el senkinek, de a munkámba mindig igyekszek belecsempészni „valamit“ magamból :).

Foglalkozol illusztrálással a munkádon kívül is?

Időről időre külső ügyfeleknek is rajzolok, de néha készítek illusztrációkat és printeket magamnak és ismerőseimnek is. Néha kitalálok kisebb projekteket is. De, igazság szerint, a legtöbb ilyen dolgom csak el van kezdve a számítógépen és arra vár, hogy napvilágot lásson. Maximalista vagyok és jobban szeretem, ha a dolgok tökéletesek és készek – a legutolsó részletig. Tehát valamikre a világnak még várnia kell.

Eláruljuk még rólad, hogy kiadtál egy gyerekkönyvet. Mesélsz nekünk róla?

Az érettségi praktikus részén azt a feladatot kaptam, hogy illusztráljak (és persze megírjak) egy népi mesterségekről szóló gyerekkönyvet. Az iskolai tanulmányaim alatt az illusztrálás állt hozzám a legközelebb, ezért ez nagy örömmel töltött el. Öt mesterséget kellett kiválasztanom, majd illusztrált formában feldolgoznom a kis olvasóknak.

Hogyan készül egy gyerekkönyvbe az illusztráció?

Az illusztráció folyamata nem volt túl nehéz, a fontos az volt, hogy kiválasszam mit és hogyan rajzoljak le, hogy az a lehető legjobban fejezze ki az adott mesterséget és annak folyamatát. Tudtam, hogy hogyan néznek ki az egyes eszközök és milyen azok gyártásának folyamata. Pár információnak viszont utána kellett olvasnom. Hiába volt az egész “Ismerd meg mesterségeinket“ című érettségi munkának nagy sikere, még mindig nem volt kiadott könyv, csak egy érettségi munka öt mesterséggel és csak egy példányban.

Természetesen terveztem, hogy a kiadványt továbbítom valamerre, de az iskola befejezése után kiutaztam külföldre és nem foglalkoztam vele. Miután visszajöttem Szlovákiába, az egészből egy vicces véletlen lett.

Hiszen az ilyen véletlenek a legjobbak…

Igen, főleg akkor, ha nem is tervezed. A könyv kiadásának a folyamata annak köszönhetően kezdődött, hogy ott felejtettem a laptopomat az ismerősöm autójában. Nyugatra, Szliácsra vitt, ahol akkoriban laktam. És mivel a laptopra szükségem volt a munkámhoz, kénytelen voltam elutazni Pozsonyba.

Azon a napon fényképész ismerőseimmel találkoztam egy stúdióban, akiknek megmutattam az érettségi munkámat. Le voltak nyűgözve és azt akarták, hogy a munka elkerüljön egy könyvkiadóhoz. Pár nap múlva jött is egy üzenet a következő szöveggel: „Ma megismerkedtem valakivel, aki egy kiadóban dolgozik, el is küldtem neki a könyvedet. Jó éjt.”. Pár nap múlva pedig megkerestek a kiadóból, hogy az érettségi munka felkeltette az érdeklődésüket és szeretnének velem találkozni. És így indult az egész folyamat.


Annak ellenére, hogy én nem is akartam elhinni, a Slovart kiadónak köszönhetően egy év után már a kezemben is tarthattam a saját könyvemet Kancsók, kosarak, mézeskalácsok – Ismerd meg mesterségeinket (Džbány, košíky, medovníky – Spoznaj naše remeslá) címmel. :)


Az INSPIO-nak egy játszószőnyeg kollekciót készítettél. Milyen volt?

Általában mindent szívesen túlbonyolítok, így nehéz volt számomra egyszerűen alkotni, minden felesleges elem, alak és részlet nélkül. Ez viszont a legkisebbeknek szánt termékek és játszószőnyegek tervezésekor elengedhetetlen, ezért igyekeztem az alkotás egész folyamatát a lehető legegyszerűbbé és a gyerekekhez minél közelebbivé tenni. Főleg a színekkel játszottam, mivel azok a gyerekek számára a legfontosabb, érzelmek kifejezésére használt, kommunikációs eszközök közé tartoznak :).

Mi az üzeneted a Te szerzői gyűjteményedhez?

Az egyszerűség az, ami könnyebbé teszi életünket. Tanuljuk ezt meg. Az egyszerűségben gyönyörű részletek vannak elrejtve, amik tökéletes egészet alkotnak.

Az interjút Lucka & Valentína, a fotókat Zuzana Jakabová készítette nektek.


Ossza meg ezt a cikket barátaival