Tudjátok, hogy honnan ered a nőnap, és mit ünneplünk ekkor?


A NŐK HARCOLTAK A SAJÁT JOGAIKÉRT

Sokan még mindig úgy tekintenek a nőnapra mint egy szocialista élményre. Politikai, feminista és szakszervezeti mozgalmak küzdelmeinek eredményeképpen a múlt század elején valósult meg az az ötlet, hogy az év egy napja legyen jelképesen a nőké. Persze erre nagyon sokat kellett várni. A legtöbb országban ekkortájt erősödtek föl a nők követelései szociális-gazdasági jogaik kiszélesítésére, a választójog elnyerésére, a foglalkoztatásban és a bérezésben érvényesülő hátrányos megkülönböztetés megszüntetésére.

Pár tudnivaló a nőnapról:

  • 1908-ban kezdődött New Yorkban
  • 40 000 nő harcolt az egyenlőségért
  • Harcoltak a nők szavazati jogaikért (107 évig tartott, az utolsó állam Szaúd-Arábia volt, aki megadta a nők szavazati jogát)
  • Harcoltak a 8 órás munkaidőért
  • Harcoltak a jobb munkakörülményekért
  • Harcoltak a nőkért és lányaikért, ami sokáig tartott.

MIÉRT ÜNNEPELJÜK A NŐNAPOT?

A nőnap az ENSZ által nemzetközileg elismert ünnep, 1911-ben ünnepelték meg először, időpontja 1913 óta március 8. Ezen a napon ünnepeljük azt a 40 000 new york-i varrónőt, akik küzdöttek az alacsony bér, rossz munkakörülmények és a 10 órás munkaidő eltörlése ellen. A tüntetést, hagyományosan a hét utolsó napján, vasárnap tarották. Az első nagy választást a nők választójogáról 1908. március 8-án tartották New Yorkban.

KI VALÓSÍTOTTA EZT MEG?

A II. Internacionálé VIII. kongresszusán 1910-ben döntöttek arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközileg is nőnapot tartanak. Ezt a német szocialista nő Clara Zetkin segítségével sikerült megvalósítani és elérni. A határozatot a kongresszus elfogadta, de a megemlékezés pontos dátumáról nem született döntés.

PONTOSAN MIÉRT HARCOLTAK A NŐK?

  • szavazati jogokért
  • nyolc órás munkaidőért
  • speciális jogszabályok fejlesztéséért

MIKOR JÖTT LÉTRE A PONTOS DÁTUM?

1917. március 8-án Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később – nem közvetlenül ennek a tüntetésnek a hatására – II. Miklós cár lemondott, s polgári kormány alakult, mely szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a. Az ünnep nagyon gyorsan elterjedt. Idővel a jelentése politika és feminista szempontokból fejlődött. Ausztriában, Svájcban és Németországban a nőket már 1911-től ünnepelték.

NŐNAP MAGYARORSZÁGON?

Magyarországon 1914-ben ünnepelték meg először a nőnapot. Az 1980-as évektől ezen a napon a nőszervezetek felvonulásokon hívják fel a figyelmet a nők társadalomban játszott meghatározó szerepére, ugyanakkor kiszolgáltatottságára és védtelenségére is: arra, hogy a jogegyenlőség továbbra sem jelent esélyegyenlőséget.

HOGYAN ÜNNEPELD A NŐNAPOT?

Legyen az egy esti beülés a barátokkal, vagy egy kellemes vacsora a hozzátartozókkal, teljesen mindegy, ünnepeljétek meg! Azok a jogok, amikkel a nők ma élhetnek, mára már természetessé váltak. De sajnos, ennek a harcnak még közel sincs vége. Ezek a jogok mindazonáltal, nem mindenhol van jelen, legyünk hálásak azért, hogy mi ezekkel a jogokkal élhetünk. Így hát emlékezzünk erre, és legyünk büszkék erre a jogokra. Legyen szó tanulásról, szavazásról, vélemény kifejtéséről. Jogunk van dönteni arról, hogy szeretnénk-e dolgozni vagy sem. Ezek a mi jogaink, éljünk ezzel. Sokáig tartott ez kiharcolni.

A cikket Andrea fordította


Ossza meg ezt a cikket barátaival