Szűcs Luca: Nem azt rajzolom meg amit látok, hanem azt ahogy "megálmodom" az adott karaktert.


Ki is valójában Szűcs Luca, bemutatkoznál?

Magyar illusztrátor, a Weero Design megálmodója és az Utazás a dinók szigetére könyv szerzője és illusztrátora.
Szabadidőmben szeretem a természetet járni, zenélni, könyvet olvasni. Szeretem megfigyelni az apró dolgokat, és olyan részleteket észre venni, amit mások nem látnak.


Mikor kezdtél el illusztrálással foglalkozni? Végeztél valamilyen művészeti sulit?

Gyerekkorom óta rajzolok. Autodidakta módon tanultam és tanulom a szakmát. Szeretek fejlődni, közben pedig új technikákat kipróbálni.


Mit jelent számodra az alkotás és mi jellemző a munkásságodra?

Számomra a rajzolás meditatív folyamat, mivel új világokat létrehozni megnyugtató és felszabadító érzés számomra.


Régóta tisztelője vagyok Ausztráliának és az őslakosai kultúrájának. Az ő művészetük több, mint vonalak és pöttyök. Történetet mesélnek az Álomidőről (Dreamtime), mely téren és időn túl létező hely, ahol a múlt, jelen és jövő egyetlen egészben egyesül. Sokszor merítek ebből a szemléletből.
Nem azt rajzolom meg amit látok, hanem azt ahogy “megálmodom” az adott karaktert. Művésznevem választása is hozzájuk köthető. Weero az ausztrál őslakosok nyelvén nimfapapagájt jelent. Nyolc évvel ezelőtt volt egy Tyütyüke nevű nimfapapagájom, aki nagyon közel állt a szívemhez.


Hogyan jutottál el a digitális illusztrációkhoz? Szoktál kézzel is, papírra rajzolni?

Lassan három éve kezdtem el digitális rajzolással foglalkozni. Gyerekkorom óta az volt a vágyam, hogy grafikus/illusztrátor lehessek, de sose volt elég bátorságom nekivágni az útnak. Egészen mostanáig.
Ha szabadidőm engedi, ami, valljuk be, két kiskorú csemete mellett igen csekély, szívesen alkotok hagyományos technikával. Mindig is szerettem volna megtanulni akvarellel festeni. Fél éve neki is álltam, de sajnos azóta se volt időm festeni.


Mit szeretsz a rajzolásban a legjobban?

Kreatív folyamat, amely megnyugtat és feltölt.


Milyen motívumokat szeretsz a leginkább rajzolni?

Leginkább állatokat szeretek rajzolni, azok közül pedig a madarak a nagy szenvedélyem. Szeretek apró részleteket rajzolni, melyeket szó szerint “megkereshet” a szemlélő. A színek harmóniája, a karakterek kedves, ugyanakkor felismerhető alakja is fontos szempont a rajzolás során.


Mit üzennél a kezdő illusztrátoroknak?

Sose féljetek elindulni a megálmodott úton. Bár sokszor kanyargós rögös, néha újra kell indulni az elejétől. Jegyezzétek meg: az út mindig nagyon kalandos és tanulságos. :)


Az interjút Valentina és Emese készítette el nektek.


Ossza meg ezt a cikket barátaival