Mona Tomassi: Álmodozz, légy kíváncsi és a világ ezt élményekkel hálálja meg

Mutatkozz be nekünk

Egy lengyel származású designer és illusztrátor vagyok. Jelenleg Spanyolországban élek, ahol megalakult a Mona Tomassi Studio. Ez egy online „műhely“ ahol személyre szabott illusztrációkat, valamint ún. semaless pattern design-okat (ismétlődő, gyakori minták anyagokra) kínálok a vásárlóknak. Nemrégiben indítottam egy webshopot kész designokkal és mintákkal melyeket letölthető formátumban érhetnek el vásárlóim.
Minden grafika kézzel festett, de a végleges termék már egy nyomtatásra előkészített digitalizált fájl – textilre, falmatricákra és egyéb anyagokra. A kész grafikákat interneten küldöm a vásárlóimnak. Ennek köszönhetően a világ bármely pontjáról bárkivel együttműködhetek, legyen az Japán, Amerika, a szülőföldem Lengyelország, vagy épp Szlovákia, az INSPIO hazája :)

Mikor kezdtél festeni?

15 éves voltam amikor festeni kezdtem. A művészettörténetből merítettem inspirációt. Ebben az időszakban szülővárosom Poznan egyetemét látogattam, ahol rajz- és festőkurzusokat abszolváltam. Az én professzionális utam a mintatervezés világába nemrégiben kezdődött, amikor is elkezdtem tanulmányaimat a spanyol művészeti iskolában (IED Madrid), az Istituto Europeo di Design olasz tanszéken. A tanulmányaimat magiszteri titulussal fejeztem be.

Mindig is grafikus designer voltál?

A tanulmányaim során megszerzett tapasztalatok nagyon hasznosak voltak a textil grafikus projektem alatt az LPP nevű lengyel cégnél. Itt a Sinsay Kids márkának dolgoztam ahol sokat tanultam a gyerekeknek szánt minták készítéséről. Itt határoztam el, hogy ez a terület lesz az út a szakmai fejlődésemhez.
Először azonban mint specialista dolgoztam a közösségi kapcsolatok területén. Cikkeket írtam, interjúkat készítettem, közösségi oldalakat kezeltem. Ezek az ismeretek és a művészeti adottságaim vezettek afelé, hogy elkezdjek vállalkozni és ezzel beteljesíteni az álmomat – független alkotóvá válni.


Ahogyan a designerek nagy része, úgy én is a megérzéseimre támaszkodok. Ez az ami minden művészt egyedivé tesz. Hiszem, hogy a színek egyedi koordinációja fontos tényezői a műveim későbbi fogadtatásának.


Miért épp az akvarell technikát választottad?

Az akvarell számomra több szempontból is előnyös. Elsősorban ezen technika fejezi ki legjobban az érzéseimet és stílusvilágomat. Szeretném ha a terveim, vázlataim finomságot, nyugalmat, és összhangot sugároznának. Az akvarell ezen elképzelésemet tökéletesen kielégíti. Szeretném továbbá, hogy minden egyes vázlatom egyedi legyen, és ez a technika lehetővé teszi, hogy minden egyes művemhez egyedi kötelék fűzzön.
Minden kézzel festett akvarellnek más a textúrája, és nagyon jól tükrözik a művészt. A lágy színekkel teli tapéták, matricák, falmatricák vagy a textilek leginkább gyerekeknek készülnek, melyek könnyedén szerkeszthetők különböző belterek és bútorzatok részére is. A munkameneteim során gyakran ezért is rajzolok ceruzával.

Hogyan néz ki egy alkotás menete a vázlattól, a festésen át egészen a mű digitalizálásáig?

A projektjeim mindig egy papíron kezdődnek melyekre kézzel festek. Ezt a szkennelés követi. Az illusztrációkat mindig magas felbontásban szkennelem, majd ezeket különböző programok segítségével – például Adobe Photoshop – retusálom. Itt nagyméretű mintákat készítek, javítom a színeket valamint próbálgatom a különféle kompozíciókat.

Nemrégiben az INSPIO-nak is készítettél SZAFARI falmatrica vázlatokat. Mi volt ebben a legnagyobb kihívás?

SZAFARI kollekció készítése az INSPIO részére összességében egy nagyon kellemes élmény volt. A legbonyolultabb része a tervezésnek az állatok nagy csoportjának elhelyezése volt a falmatricán. A munkálatok elején elképzelni a végeredményt néha kihívást jelent, de a végeredmény pontosan olyan lett, ahogyan azt elterveztem. Remélem, hogy a minták amiket készítettem elnyerik a vásárlók tetszését és több otthon díszeivé válnak majd.

Melyik állatot volt a legizgalmasabb elkészíteni és melyik volt a legbonyolultabb?

A világ bármely pontjáról szívesen rajzolok állatokat. Annak ellenére, hogy már több állatos projektet tudhatok magam mögött, ezzel a témával sosem tudok betelni. Igaz, hogy vannak olyan állatok, melyeket nagyobb örömmel rajzolok meg mint a többit. A legkedveltebbek közé tartoznak a zebrák és a zsiráfok. Lehet azért, mert a foltok és csíkok megrajzolása számomra megnyugtató. Ami a SZAFARI kollekciót illeti, azt mondanám, hogy a papagáj megrajzolása volt a legjobb mind közül, mivel az volt a célom, hogy a levélre való landolás során ábrázoljam. Igyekeztem, hogy a végeredmény vidám legyen. Mit gondoltok, sikerült? :)

Mi az üzeneted a SZAFARI kollekcióhoz?

A világ tele van szebbnél szebb teremtményekkel és kalandokkal. Álmodozz, légy kíváncsi és a világ ezt élményekkel hálálja meg.

Az interjút Lucka és Mona készítette