Márton nap

Szent Márton legendája, Márton-napi népszokások

Szent Márton egy a franciaországi Amiens-ban szolgáló római katona volt. A legenda szerint Mártont püspökké akarták szentelni, de mivel ő ezt nem akarta, így a libák óljába bújt. Viszont a libák gágogásukkal és szárnyuk csapkodásával elárulták Márton rejtekhelyét. Mártont így 371-ben püspökké szentelték.
A hagyományok szerint ha márton napján havazik (Márton fehér lovon jön), akkor a tél hosszú és hideg lesz, ha viszont a havazás elmarad ( Márton barna lovon jön), akkor karácsonyig nem is fog havazni.
A népszokás szerint ezzel a nappal ért véget a paraszti év, amikor is az emberek hatalmas lakomát csaptak, mivel a márton napi hagyományok szerint „aki márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik“.


ÉRDEKESSÉG
Szokás volt, hogy a libából a helyi papnak is küldtek pár finom falatot, főleg a liba hátsó részéből. Innen ered a „püspökfalat“ kifejezés.


Készüljetek közösen Márton-napjára

A Márton-nap közeledtével gyermekeddel közösen elkezdhettek ötletelni, tervezgetni, hogy hogyan lehetne egyszerűen és játékosan feldobni a gyerekszobát, a nappalit vagy épp a konyhát. Egy márton napi dekoráció elkészítése közben kellemesen elbeszélgethettek gyermekeddel. Elmesélheted neki Szent Márton legendáját, Márton napi mondókákat, meséket tanulhattok, valamint megvitathatjátok a különféle Márton napi népszokásokat is. Ebbe bevonhatjátok a nagymamát, nagypapát is, akik még több érdekességet mesélhetnek.

Alkossatok közösen szuper és egyszerű dekorációkat

Az ősz megannyi lehetőséget ad az ötletes dekorációk elkészítéséhez, mivel a természet szebbnél-szebb színekben pompázik. Az őszi terméseket ötletesen is fel lehet használni, legyen az pár darab alma, toboz, vagy egy különleges liba formájú tök. Ha sikerül beszerezned egy ilyen tököt, gyermekeddel könnyedén libává „varázsolhatjátok“. A munkamenet rendkívül egyszerű: a liba formájú tököt fehér tempera segítségével befestjük. Ha a tempera megszáradt, felhelyezzük a liba csőrét. Ehhez használhatunk narancssárga papírt, esetleg textilt is. Szemeket rajzolhatunk neki filctollal, vagy gombot is ragaszthatunk rá.

Dekoráció az ősz terméseiből egyszerűen és játékosan

Az erdő ősszel a legvarázslatosabb. A fák különféle színekben pompáznak. Ezt a színkavalkádot ti is kihasználhatjátok. Szedjetek különböző színű leveleket, tobozokat, makkot. Ez idő alatt akár egy kisebb „versenyt“ is szervezhettek, például, hogy ki talál több tobozt, vagy makkot, Így gyermekednek még nagyobb élmény lesz a „makkvadászat“ :) . Ha tudtok szerezzetek be pár darab kisebb méretű tököt, almát és pár cső kukoricát. Ezután elkezdődhet a közös dekorálás. A kosár alját és oldalát kibélelhetitek a színes falevelekkel, majd belehelyezhetitek a beszerzett tököket, kukoricát, almát, tobozokat, makkokat. Ezután egy papírra közösen rajzolhattok egy libát vagy egy libafejet. Gyermeked rajzolhat neki szemet és színezhet neki csőrt is. Ha mindezzel megvagytok, vágjátok ki, erősítsétek egy hurkapálcikára és szúrjátok a termések közé.

Fa és erdei állatkás falmatricák gyerekszobába

Oldalunkon megannyi szebbnél-szebb őszies stílusú falmatrica közül válogathatsz. Üljetek le közösen gyermekeddel és válasszátok ki a neki megfelelőt. Mit szóltok egy meseszép erdei állatos falmatricához, esetleg egy semleges stílusú, vagy egy gyönyörű barna őzikéhez. Ősszel az erdő különféle színekben pompázik. Dekoráld a gyerekszoba falát egy a leveleit hullajtó fa matricával, vagy egy rókával és erdei fákkal. Egy erdei állatkás magasságmérő nem csak dekoratív, hanem hasznos kelléke is lehet bármely fiús vagy lányos gyerekszobának. Az ágyikó mögött se maradjon üresen a fal. Egy stílusos állatos falvédő falmatrica nem csak dekorálja a falat, de nagyszerű hőszigetelő is.

A cikket Ádám , a dekorációkat és képeket Dominika készítette


Ossza meg ezt a cikket barátaival