Lakás ami egyszerű, de mégis modern - ez a skandináv stílus

A skandináv stílus (más néven északi stílus) az északi országok tradícióit tükrözi – a stílust maga a természet ihlette. Ez leginkább a beltéri fából készült berendezésekről köszön vissza. A nagyméretű ablakok segítségével a stílus igyekszik kihasználni a legtöbbet abból a fénymennyiségből amit az északi éghajlat kínálni tud az év során. A stílusra jellemzőek a világos színek, a nagyméretű ablakok, az egyszerű vonalak valamint az időtállóság.

Ismerkedj meg a skandináv stílus alapjaival:


Fa és a világos színek használata

A stílus alapja a finoman kidolgozott fa, mely többnyire világos színárnyalatokban jelenik meg a lakásokban – ez lehet tölgy-, juhar- vagy nyírfa. A skandináv stílus alapjait nem meghazudtolva a padlózat is fából készül, melyet az azon elhelyezett darabszőnyegek még jobban kiemelnek. Bátran rendezzük a lakást fából készült bútorokkal, kiegészítőkkel. A falak legyenek minél világosabbak. A legideálisabb a fehér szín mivel így a szoba is világosabb lesz.

Vegyél ihletet a természetből

Az északi stílusú beltereket a természet ihlette, gyakori a természetes anyagok, motívumok felhasználása. A letisztult és egyszerű stílust nagyszerűen kiegészítik az egyszerű szobanövények. A növény motívumokat kiegészítőként a falfelületen is alkalmazhatod.

Kötődj a minimalizmushoz

A beltérnek levegőznie kell. Minden egyes bútort, kiegészítőt körültekintően, következetesen válassz ki. A szobákat praktikusan, átláthatóan rendezd be. A minimalizmus lehetővé teszi, hogy a szoba kellőképpen „lélegezzen“ és könnyen tisztítható legyen. A funkcionalitáshoz hasonlóan a kényelem is fontos. Ez a legegyszerűbben párnákkal, meleg takarókkal, darabszőnyegekkel érhető el.

Dobd fel a lakásodat egyszerű kiegészítőkkel

A kiegészítőkre az egyszerű minták jellemzőek, mint a csíkok, a geometriai alakzatok. Ezek a formák megjelennek a párnákon, szőnyegeken, és/vagy a falfelületeken. Gyakorta jelennek meg különböző állatot, fát esetleg hegyet ábrázoló motívumok. A stílusra jellemző fekete-fehér fotókat üres, fehér terek szegélyezik, melyeket fából készült vékony lecek foglalnak keretbe. A fekete és fehér színű rámák is hasonlóan felfedezhetőek az északi stílusú szobák falain.

Gyerekszoba skandináv stílusban

A gyerekszoba berendezése során legyen hasonló a koncepció mint a többi szoba esetében. A hangsúly ismételten a „minimalizmuson“ legyen. A szobát úgy rendezd be, hogy az könnyedén „lélegezzen“ és legyen kellően világos. A kiegészítők kiválasztása során viszont ne engedd, hogy valami is határt szabjon a fantáziádnak. A plakátok, falmatricák, girlandok, lampionok valósággal életre kelthetik a szobát, amit a gyermekek is díjaznak. Egy fekete tábla falmatrica igazán izgalmas kiegészítője lehet egy ilyen gyerekszobának, melyre a gyerekek bármikor rajzolgathatnak. Az előnye ezen kiegészítőknek az, hogy könnyen cserélhetőek. A szobát így bármikor átalakíthatod az egyre csak cseperedő gyermeked igényei szerint.


Az említett koncepciót követve magad is könnyedén kialakíthatsz egy skandináv stílusú lakást. Az egyféle stílusban berendezett lakás nagyban megkönnyíti és megrövidíti az előtted álló bútorok, kiegészítők vásárlásával járó időtöltést. A skandináv stílusú lakások rendben tartása is egyszerűbb mint a hagyományos lakásoké, ráadásul csillagászati összegeket sem szükséges befektetni egy ilyen lakás kialakításába, berendezésébe.

A cikket Ádám fordította


Ossza meg ezt a cikket barátaival