Hogyan tervezd meg a tanévet

A nyáriszünet tovaszállt, a gyermekekre vár az iskolakezdés. A szünet alatt megszokott kényelmet felváltják a reggeli készülődések, a délutáni tanulások, melyek nem csak az iskolásokra vannak hatással, hanem az egész családra is.
Hogyan kezeld a kezdeti stresszt és az első napokkal járó kapkodást? Tervezd meg előre gyermekeddel a teljes tanév menetét. Megmutatjuk hogyan.

A gyermekek másképp érzékelik az időt – ezt ne feledd

A kisebbek az számolgatják, hogy mennyit kell még aludni a kirándulásig, vagy az iskolakezdésig. A nagyobbak már inkább azt számolgatják, hogy hány napot kell még iskolába járni, hogy végre kezdődhessen a szünet.
Segíts nekik, hogy másképp érzékeljék az időt – mikor kell megírni a házi feladatot és mikor van idő a pihenésre és a játékra.
Kezdd azzal, hogy közösen elkészítetek egy faliújságot egy tervező naptárnak.
A munkahelyeden biztos te is használsz határidőnaplót.
Segít elosztani a feladatokat, megtervezni a szabadságot. Készítsetek közösen egy ilyen naptárat, hogy gyermeked is tudja mi vár rá az elkövetkező tanév során.

Hol kezdd a tervezést? Kezdd az iskolakezdéssel

Először is nézz utána, hogy mennyi hét van a tanévben, mikor vannak hosszúhétvégék, mikor kezdődik az őszi-, téli-, tavaszi szünet, valamint, hogy milyen napokra esnek az államünnepek, vagy más tanítási szünetek.
Jelöld különböző színekkel a tanév fontosabb időszakait.
A naptár összeállításánál nyugtasd meg gyermeked, hogy közösen mindent meg tudtok oldani és magyarázd el neki, hogy miért tervezitek meg előre a tanévet.

Segítségképp elkészítettünk egy naptárat a 2020/2021-es tanév szüneteivel, melyet saját terveitek szerint színezhettek és tölthettek ki.


A naptárba jegyezd fel a barátok és a család tagjainak születésnapjait, névnapjait, hogy gyermeked előre fel tudjon készülni és időben gratulálhasson az ünnepelteknek. Mindig jóleső érzés, ha a számunkra különleges napon gondolnak ránk.


A tanév napokból és hetekből áll – tervezd meg azokat is

Szeretnél még hatékonyabban tervezni? Jegyezd fel az egyes napokhoz a teendőket, a szakköröket, esetleg a szabadidőt is. Az összeállításnál figyelembe kell venni azt is, hogy minden gyerek egyedi, megvan a saját tempója és szükséglete.

Saját tapasztalatok alapján a tervezés, ötletelés ideje alatt kellemesen el lehet beszélgetni a gyermekekkel. Adj teret gyermekednek, hogy felvázolhassa saját ötleteit és meséljen arról, hogyan telt a napja.
Szükség esetén sokkal hatékonyabban el lehet magyarázni a családi és iskolai kötelességeket, esetleg segíthetsz gyermekednek a kapcsolati témákban is.

Gyermekedet bevonva a tervezés folyamatába esélyt adhatsz neki a döntéshozatalra, ezzel fontosabbnak érezheti magát.
Ez a segédeszköz még fiatalon elkezdi felkészíteni gyermekedet a felnőtt életre.

Töltsd le a 2020/2021-es tanítási szünetek naptárát.

A cikket Ádám fordította


Ossza meg ezt a cikket barátaival