Hogyan birkózz meg az iskolakezdéssel

1. Tervezd meg a tanévet

Nézz utána mi vár családodra az elkövetkező tanévben, és mi az, ami nem hiányozhat. Érdemes a hosszú tanévet több kisebb részre osztani, hogy gyermeked számára is átlátható legyen. Például, hogy hány hét van még az őszi szünetig, mi történhet, mi fog történni a szünet alatt. Gyermeked számára így teheted áttekinthetőbbé ezt az időszakot, így ő is jobban fel tud készülni rá. A tanévre való felkészülésben segíthet cikkünk is, melyből még többet megtudhatsz a tervezést illetően.

2. Kiránduljatok egyet

A papírboltba beszerezni az iskolaszereket. Melyikünk ne emlékezne arra az érzésre, amikor lelkesen kinyitottuk az új, tiszta füzetet és beleírtuk az első jegyzeteket. Vond be gyermekedet a felkészülésbe, hogy pozitív érzésekkel induljon neki az új tanévnek. A felkészülés közben gyermeked felelősségtudata is fejlődhet. Cikkünkből megtudhatod mi mindenre lesz szükséged iskolakezdéskor.

3. Nevezd meg az érzéseket

Köztudott, hogy az érzések nem csak belül, hanem kívül is megjelennek. Minnél jobban figyelmen kívül hagyjuk, egyszerűsítjük, elnyomjuk ezeket az érzéseket, annál nagyobb belső nyomás helyeződik ránk. Egy napon a sok elnyomott érzés egyszerre tör majd fel, legyen szó felnőttről, vagy gyerekről. Az érzések elraktározódnak bennünk és akkor bújnak elő, amikor a legkevésbé számítunk rá.

Ahogyan a gyermekek megtanulják megnevezni a külső világ dolgait, ugyanúgy fontos, hogy ismerjék és meg tudják nevezni érzéseiket. Ezek után könnyebben és nyíltabban fognak tudni arról beszélni, hogy mit élnek át, min mennek keresztül.


Mint szülők, szeretnénk ha gyermekünk beszélne érzéseiről. De ezt előbb meg kell tanítanunk nekik.
Érzelmekről szóló cikkünkben pár sorban leírtuk, hogyan taníthatod meg gyermekedet kezelni és megnevezni az érzéseit.


4. Játékkal a stressz ellen

Most, hogy meg tudjuk nevezni és különböztetni érzéseinket, megléphetjük a második lépést. Megtanulni kezelni azokat a negatív érzéseket melyekbe a mindennapi stressz, szorongás, aggódás sodor. Természetesen el kell fogadni és elmagyarázni, hogy ezek az érzések is a mindennapok részei.

Vannak metódusok, melyek mint gyermekünket, úgy minket is kisegítenek a nehéz helyzetekből, segítenek visszatérni a „valóságba“ és megérteni, hogy amit épp átélünk azok nem mi vagyunk, a negatív érzések pedig idővel megszűnnek. A mély lélegzetvételek ellátják oxigénnel a testet. Emellett a merev izmok kiengedése, valamint a relaxáció is segít a stresszoldásban.


A stressz és az iskolakezdéshez társuló félsz kezeléséhez készítettünk egy játékot. A használata egyszerű. Csak le kell tölteni, körbe nyírni, összeállítani és kezdődhet a játék. Ajánljuk, hogy a játékban megjelenő feladatokról beszélgess el gyermekeddel.

A cikket Ádám fordította

Tátika letöltése


Ossza meg ezt a cikket barátaival