Hogyan készítsd fel a gyerekszobát az iskolakezdésre

Számunkra a gyerekszoba csak egy helyiség. A gyermekeknek viszont egy külön világ. Egy kisiskolás számára ezért is kell ennek a szobának nem csak hasznosnak, de inspiratívnak is lennie. Egy olyan szoba ahol egy gyermek biztonságban érezheti magát, nyugodtan tanulhat, dolgozhat a feladatain és természetesen kipihenheti magát, relaxálhat. Az iskolakezdés előtt a legtöbb gyerekszoba nagytakarításon esik át valamint a gyerekszobabútor is más helyre kerül. Az iskolaszerekről „leltár“ készül, a fölösleges játékok kikerülnek a szobából és feltérképeződnek azok a „hiányosságok“ amelyeket még az iskolakezdés előtt lehet pótolni.


GYEREKSZOBA 3 ZÓNÁBAN
A pszichológusok szerint egy gyerekszoba három zónából áll. Egy zóna a tanulásra, egy a játékra, egy pedig a pihenésre.


Hova helyezd a tanulósarkat a kisiskolás számára?

A megfelelő tanulósarok kialakítása során az ajánlások mellett a gyermek szükségleteit is figyelembe kell venni. Az egyik oldalt nézve minden korosztálynak más-más igénye van a tanulást illetően, másfelől viszont a tanulásra olyan helyet is találhatunk amelyre magunk nem is gondoltunk volna. Nézzünk csak magunkra, felnőttekre – a munkahelyünkön mi sem szeretünk az ajtónak háttal ülni, mivel az zavar minket. Hasonlóképpen vannak a gyerekek is. Találjatok közösen egy olyan helyet ahol gyermeked jól fogja érezni magát tanulás közben és kellően koncentrálhat rá.

Hogyan nézzen ki egy tanulósarok egy kisiskolás szobájában?

Egy iskolás szobájából nem hiányozhat az íróasztal. Az állítható magasságú bútorok időtállóak és jobban funkcionálnak. Az íróasztal legyen tágas, és úgy legyen elhelyezve, hogy tanulás közben legyen kellő mennyiségű fény is.

Az íróasztalt az ablak alá, vagy annak közelébe helyezve biztosíthatod a kellő mennyiségű természetes fényt. A gyermekeknek a természetes fény a legelőnyösebb, ráadásul ha van megfelelő árnyékolás, az év bármely időszakában kihasználható.
A téli időszakban és az esti tanulások közben fontos, hogy legyen az íróasztalon olvasólámpa.

Az íróasztal elengedhetetlen „kelléke“ a forgószék. Egy ilyen szék legyen ergonomikus és állítható magasságú. Az iskolások forgószékein legyenek kartámlák, melyek segítik a helyes testtartást.
A hosszabb ideig tartó egyhelyben való ülésnek nem kellene izomfájdalmakat okoznia. Ha gyermeked tanulás közben pozíciót szeretne váltani, engedd meg neki. Természetesen egészséges határokon belül.

Hova helyezd az iskolaszereket és a tankönyveket?

Az íróasztalon legyen minél több hely és minél kevesebb dolog, hogy ne vegyék el gyermeked figyelmét a tanulásról. Az íróasztal közelében legyen elegendő tárhely. A legtöbb íróasztalba fiókok is vannak szerelve a kisebb dolgoknak, melyek jó ha mindig kéz alatt vannak. Ha nincs, az asztal mellé egy fiókos szekrény is helyezhető. A könyveket és a füzeteket egy könyvespolcra is helyezheted, úgy hogy gyermeked könnyedén elérje azokat. Az íróasztal alól nem hiányozhat a papírkosár sem.

Kreatív és inspiratív kiegészítők gyorsan és egyszerűen

Ha szeretnéd, hogy gyermeked kellemesen érezze magát szobájában, melyben tanulni fog, vond be a kiegészítők kiválasztásába. Ajánlatunkban több ötletes kiegészítőt is találhatsz.

Az íróasztalhoz célszerű felhelyezni egy faliújságot, melyet gyermeked neki megfelelően alakíthat. Felírhat rá emlékeztetőket, fontosabb dátumokat, de akár a kedvenc fotóit is kirakhatja. Kínálatunkban többféle krétatáblát találhatsz.

Egy órarend ha kéz alatt van sokat segíthet, főleg a tanév első heteiben, míg gyermeked meg nem jegyzi azt. Az órarend praktikus kiegészítő, de akár egy nagyszerű ajándék is lehet egy elsős számára, melyet közösen tölthettek ki.

Gyermeked számára nagyszerű segítség lehet egy világtérkép is, mely gyorsan és egyszerűen felhelyezhető. Egy ilyen falmatrica nem csak nevelő, tanító célzatú segédeszköz, de nagyszerű faldekoráció is lehet. A gyermekek többnyire vizuálisan tanulnak, és fontos, hogy lássák a „dolgokat“. Egy világtérkép segíthet gyermekednek megismerni Földünket és a világ országait. A későbbiekben a vaktérképen eligazodni gyerekjáték lesz.

Részletek amelyek számítanak, de nem kell elsietni

A részletek fontosak. Színhasználat, formák, anyagok. Ezek mind befolyásolják a gyerekszoba atmoszféráját. Bevonni gyermekedet a szoba berendezésének folyamatába szerintünk nagyszerű döntés. Hagyd, hogy gyermeked válassza ki a tárolódobozokat és az apróságokat az íróasztalra. Sokat fog neki jelenteni. Gondolj arra, hogy ezt a szobát gyermekednek alakítod és a szekrények elhelyezése nem kell hogy végleges legyen. A tanév során megmutatkozhat, hogy a berendezést úgy kell alakítani, hogy az elsősorban az iskolásnak feleljen meg.


BEFEJEZÉSÜL EGY TANÁCS:
Ne feledkezz meg a gyermeked visszajelzéseiről, és kérdezd meg, hogy megfelelő-e az íróasztal, esetleg a forgószék magassága. Lehet, hogy idővel rájön, hogy az olvasólámpa praktikusabb az íróasztal jobb oldalára helyezve. Járj nyitott szemekkel és fülekkel, és alakíts ki gyermekednek egy kellemes, inspiratív, hasznos és motivációval teli gyerekszobát.


A cikket Ádám fordította


Ossza meg ezt a cikket barátaival