SZEPTEMBER: Köszönjük, hogy nálunk vásárolsz. Teremts új otthont az INSPIO-val.

Gyerekszoba egy klasszikus panellakásban - ötletek

Gyerekszoba az egész lakásban

A szülő változtat, a gyerek változik! 2–3 éves korig, a gyerekek szeretik széthagyni játékaikat a lakásban. Az anyák pedig azt szeretik, ha a gyerekük mindig szem előtt van. Ezért minden szobában megpróbálnak helyet találni egy játszósaroknak. Viszont egy panellakásban nehéz lenne olyan pontot találni amely ne lenne kihasználva. Ezért elgondolkodtunk, hogyan lehetne gyerekbarátabbá tenni a lakást:

  • Egyszerű, nyitott polcok a játékoknak – könnyen elérhető a gyerek számára és nem kell attól félni, hogy a szekrényajtók nyitása, vagy zárása közben odazárja ujjait.
  • A nappaliban elhelyezhetünk egy állványt a mesekönyveknek, a játékokat műanyag tárolóban, vagy egy fonott kosárban tárolva pedig még több helyet spórolhatunk.
  • A mesekönyveket a hálószobai könyvespolc két alsó polcára helyezve nagyszerű olvasó- és játszósarkot alakíthatunk ki. A polc mellé odatehetjük a kiságy matracát, így gyermekünk kényelmesebben nézegetheti kedvenc mesekönyveit.
  • A konyhába beszerezhetünk egy mini konyhát, így gyermekünk is bekapcsolódhat a főzésbe, és elkezdheti elsajátítani annak minden csínját-bínját.
  • A hallban felszerelhetünk egy krétatáblát, de elég ha csak egy sima papírt ragasztunk valamelyik ajtóra, így megelőzhetjük a „falfirkákat“.
  • Ha akad még üres hely a hallban, egy polc és egy tükör segítségével egyszerű kis fodrászsarkot alakíthatunk ki. Kislányunk garantáltan örülni fog neki.

Újra ketten a hálószobában!

Mennyi ideig aludt gyermeketek a hálószobátokban? Mi hárman osztoztunk a hálószobán kislányunk 4 éves koráig. A gyerekszoba akkor még dolgozószobaként funkcionált ezért nem is akartunk nagy változásokat. De jöttek az iskolás évek és velük együtt a megbetegedések is. Tudtuk, hogy mindenkinek jobb lesz, ha kislányunk saját szobát kap. Egyszer egy hercegnős mese nézése közben kislányunk bejelentette, hogy ha kap az ágya fölé egy baldachint, akkor szívesen alszik majd a saját szobájában. Kiválasztottunk hát egy rózsaszín függöny szövetet, amit méretre szabtam. A következő hétvégén kifestettük a szobát, bebútoroztuk és láss csodát, a baldachin tényleg működött. Azóta már csak ketten alszunk a hálószobában.

Hasonlóképpen hatékony lehet egy-két falmatrica is. Könnyen vonzzóbbá tehetik a szobát gyermekünk számára, a felhelyezése pedig nem időigényes. Üljetek le közösen gyermekeddel és válasszátok ki a számára legmefelelőbbet.

Mi lesz a leckeírással?

Az iskolakezdés közeledtével a szülők elgondolkodnak azon, hogyan tudnának változtatni a gyerekszobán. A gyereknek szüksége van egy íróasztalra, ahol tanulhat, leckét írhat, ahol tárolni tudja a füzeteket, írószereket. De mindemellett hagyni kell helyet a játékoknak is.

Számolni kell azzal, hogy az első pár hétben, pár hónapban segítségre lehet szüksége gyermekednek. Ezért nem árt arra is odafigyelni, hogy ha le kell ülni segíteni, legyen elegendő hely az asztal mellett.

Minden szülő álma, hogy gyermeke az első pillanattól kezdve önállóan készüljön az iskolába. De azért egy kis segítség még senkinek nem ártott: legyen meg a saját helye minden füzetnek, munkafüzetnek, tankönyvnek, írószernek, az órarend legyen könnyen látható helyen. Ilyen, és ehhez hasonló dolgokkal egyszerűbbé teheted gyermeked számára az iskolába való készülődést.

Egy gyereknek nagy változást jelent amikor az ovis, játékkal teli perceket felváltják a felelőségekkel teli iskolás évek. Egy jól berendezett gyerekszoba viszont megkönnyítheti számukra ezt a változást. Egy-két falmatricával könnyedén és gyorsan feldobhatod gyermeked szobáját.

A pubertás és az iskolás évek további változásokkal járnak, de ez még előttünk van.

A cikket Ádám fordította


Ossza meg ezt a cikket barátaival