Hogyan rendezzük be a gyerekszobát? Gyerekszoba ötletek és gyerekszoba inspirációk

HOGYAN RENDEZZÜK BE A GYEREKSZOBÁT?

gyerekszoba berendezésénél próbáld megszólítani a benned lévő gyereket. Ne csak az aktuális trendeket kövesd, azok múlandók. Akár lányszoba, fiússzoba vagy közös gyerekszoba berendezéséről legyen szó, mindig tartsd észben, hogy a térnek tükröznie kell gyermeked személyiségét és fejleszteni képzelőerejét.


GYEREKSZOBA FESTÉS ÖTLETEK – 60–30–10 SZABÁLY A SZÍNEK KIVÁLASZTÁSÁHOZ

gyerekszobákat a gyerkőcök nem csak játszásra, egyben pihenésre is használják. Ezért is ajánljuk, hogy a szobában domináló színek kiválasztásakor kövesd a 60–30–10 szabályt:

  • A szoba 60 %-át az alapszín alkotja, ami a legtöbb felületen jelen van – padló, falak vagy bútorok. Pontosan ezért a legjobb, ha ez a szín semleges.
  • kiegészítő szín a gyerekszoba 30%-ban van jelen, ami a dekoratív szőnyegek, játszószőnyegek, takarók, függönyök és lámpák színében tükröződik vissza.
  • A gyerekszoba 10 %-át a dekoratív szín tölti ki. Ezen szín kiválasztását bízd gyermekedre, hogy érezze, hogy a szoba igazán az övé. A kiválasztott színt használd gyerekjátékokon, párnákon vagy gyerekszoba festményeken.

Alakíts ki funkcionális falat a babaszobában, nagyobb gyermeked, vagy akár serdülő kamaszod szobájában is. A falat gyorsan és egyszerűen át tudod alakítani, aszerint hogyan alakul majd gyerkőcöd érdeklődése.



FALI DEKORÁCIÓ GYEREKSZOBÁBA

A gyerekszoba legnagyobb felületét a falak teszik ki. Nem feltétlenül kell viszont, hogy fehérek maradjanak. A jól kiválasztott fali dekoráció gyerekszobába csodákat tesz. Miért is ne emelhetnéd ki a szoba színét áthelyezhető falmatricával? Egyébként tudtad, hogy a textil INSPIO gyerekszoba matrica bútorra is felhelyezhető? :)

Ha trendi kiegészítőket szeretnél, jó megoldásnak tűnhetnek a képek gyerekszoba falra. Segítségükkel egyéniséget kölcsönzöl gyermeked szobájába, akárhány éves is legyen.


Kis gyerekszoba berendezése esetén a kreatív gyerekszoba berendezési ötletetek száma végtelen. Használd és kombináld gyerekszoba dekorációinkat és kiegészítőinket és teremts felejthetetlen légkört a szobában.


JÁTSZÓ TÉR A GYEREKSZOBÁBAN

A gyerekek sok időt töltenek a gyerekszobában játszással. Ha olyan kiegészítőt keresel a gyerekszobába, ami praktikusan kitölti a teret, válaszd a gyerekek számára kialakított játszószőnyeget. A játszószőnyeg nem csak baba szoba dekoráció, de praktikus és biztonságos is, ezért ideális kisbabáknak, akik a földön játszanak vagy éppen mászni tanulnak.

A berendezés stílusától függetlenül, a nagyobb gyerkőcök számára a parafaszőnyegek kínálatából választhatsz. Majdnem olyan, mint a habszivacs dekoráció gyerekszobába, csak sokkal jobb! A parafaszőnyeg nagyon jó minőségű, strapabíró és praktikus – tompítja a zajokat és megvédi a lábacskákat a hideg padlótól. Na mit szólsz, mit fogsz csinálni a gyerekekkel? Autóversenyeztek, társasjátékoztok vagy bukfenceztek majd a szőnyegen? Ez egy remek tipp, ha fiúszoba ötletek érdekelnek.



FÉNYEK MINT GYEREKSZOBA DEKORÁCIÓ

A fény beállítása a szobában nem egy egyszerű dolog, mivel jelentősen befolyásolja a helyiség hangulatát. Tudtad, hogy a gyerekszobában öt fényforrást ajánlott elhelyezni?

Először is az általános világítást – a mennyezeti lámpát kell megfelelően kiválasztanod, amely az egész szobát bevilágítja. Ezután következik a dekoratív kivilágítás – lámpák a polcokon vagy ablaklámpák, amik lágy fényükkel gondoskodnak az otthonos légkörről. Ne feledkezz meg a funkcionális világításról – a lámpákról, amelyek fényforrását állítani tudod, például könyvolvasáshoz. Végül tanácsos éjszakai világítást is választani, amely sötétben elűzi a mumusokat, vagy éppen segít a gyerekeknek éjjel eltalálni a mosdóba.

GYEREKSZOBA BÚTOR ÖTLETEK

A gyerekek ízlése és érdeklődése olyan gyakran változhat, mint ahogy a felnőttek zoknit cserélnek. A kulcsszó: minőségi és semleges gyerekszoba berendezés. Ha ehhez tartod magadat az ágy, szekrény és komód vásárlásakor, nem kell attól tartanod, hogy pár éven belül újra le kell cserélned mindent. A kiegészítőket egyszerűbb lecserélni, nem igaz? :)

Gyerekszoba bútor szempontjából gondolkozz el azon is mit is szeret gyermeked a leginkább csinálni. Szeret rajzolni, alkotni? Abban az esetben székre és asztalra lesz szüksége. Imádja a könyveket? Szerezz be neki egy fotelt vagy kanapét – egy helyet, ahol kényelmesen elmerülhet a történetekben.


Egy jó tanács: Próbáld meg a gyerekasztalt a szoba közepe felé elhelyezni, ne told be a sarokba. Ennek köszönhetően a gyerekszoba tere nagyobbnak tűnik majd. :)



Gyerekszoba az egész lakásban

A szülő változtat, a gyerek változik! 2–3 éves korig, a gyerekek szeretik széthagyni játékaikat a lakásban. Az anyák pedig azt szeretik, ha a gyerekük mindig szem előtt van. Ezért minden szobában megpróbálnak helyet találni egy játszósaroknak. Viszont egy panellakásban nehéz lenne olyan pontot találni amely ne lenne kihasználva. Ezért elgondolkodtunk, hogyan lehetne gyerekbarátabbá tenni a lakást:

  • Egyszerű, nyitott polcok a játékoknak – könnyen elérhető a gyerek számára és nem kell attól félni, hogy a szekrényajtók nyitása, vagy zárása közben odazárja ujjait.
  • A nappaliban elhelyezhetünk egy állványt a mesekönyveknek, a játékokat műanyag tárolóban, vagy egy fonott kosárban tárolva pedig még több helyet spórolhatunk.
  • A mesekönyveket a hálószobai könyvespolc két alsó polcára helyezve nagyszerű olvasó- és játszósarkot alakíthatunk ki. A polc mellé odatehetjük a kiságy matracát, így gyermekünk kényelmesebben nézegetheti kedvenc mesekönyveit.

Újra ketten a hálószobában!

Mennyi ideig aludt gyermeketek a hálószobátokban? Mi hárman osztoztunk a hálószobán kislányunk 4 éves koráig. A gyerekszoba akkor még dolgozószobaként funkcionált ezért nem is akartunk nagy változásokat. De jöttek az iskolás évek és velük együtt a megbetegedések is. Tudtuk, hogy mindenkinek jobb lesz, ha kislányunk saját szobát kap. Egyszer egy hercegnős mese nézése közben kislányunk bejelentette, hogy ha kap az ágya fölé egy baldachint, akkor szívesen alszik majd a saját szobájában. Kiválasztottunk hát egy rózsaszín függöny szövetet, amit méretre szabtam. A következő hétvégén kifestettük a szobát, bebútoroztuk és láss csodát, a baldachin tényleg működött. Azóta már csak ketten alszunk a hálószobában.


Hasonlóképpen hatékony lehet egy-két falmatrica is. Könnyen vonzzóbbá tehetik a szobát gyermekünk számára, a felhelyezése pedig nem időigényes. Üljetek le közösen gyermekeddel és válasszátok ki a számára legmefelelőbbet.


Mi lesz a leckeírással?

Az iskolakezdés közeledtével a szülők elgondolkodnak azon, hogyan tudnának változtatni a gyerekszobán. A gyereknek szüksége van egy íróasztalra, ahol tanulhat, leckét írhat, ahol tárolni tudja a füzeteket, írószereket. De mindemellett hagyni kell helyet a játékoknak is.


Számolni kell azzal, hogy az első pár hétben, pár hónapban segítségre lehet szüksége gyermekednek. Ezért nem árt arra is odafigyelni, hogy ha le kell ülni segíteni, legyen elegendő hely az asztal mellett.

Minden szülő álma, hogy gyermeke az első pillanattól kezdve önállóan készüljön az iskolába. De azért egy kis segítség még senkinek nem ártott: legyen meg a saját helye minden füzetnek, munkafüzetnek, tankönyvnek, írószernek, az órarend legyen könnyen látható helyen. Ilyen, és ehhez hasonló dolgokkal egyszerűbbé teheted gyermeked számára az iskolába való készülődést.


Egy gyereknek nagy változást jelent amikor az ovis, játékkal teli perceket felváltják a felelőségekkel teli iskolás évek. Egy jól berendezett gyerekszoba viszont megkönnyítheti számukra ezt a változást. Egy-két falmatricával könnyedén és gyorsan feldobhatod gyermeked szobáját.


A pubertás és az iskolás évek további változásokkal járnak, de ez még előttünk van.


Ossza meg ezt a cikket barátaival