A kézzel készült csodák világa: a Casa Bonita kiságyai


Hazánkban egyre több olyan vállalkozás születik, amelyek nem a tömegtermelésre, hanem a kézzel készült, egyedi tárgyak megalkotására helyezik a hangsúlyt. A kézműves iparban találhatunk például ékszerészeket, fazekasokat és egyéb mesterembereket. A Casa Bonita is egy ilyen vállalkozás, amely a gyermekágyak világában teremt csodákat. Az ágyaik nem csak fekhelyek: házikó formájukkal egy-egy mesebeli világot idéznek meg a gyerekszobákban. A cég weboldalán a következő idézet olvasható: „Amit megálmodhatsz…“

Hogy még közelebb kerüljünk ehhez az egyedi világhoz, néhány kérdést tettünk fel a Casa Bonita tulajdonosainak. A válaszok segítségével mélyebben beleláthatunk abba, milyen szenvedély és odaadás szükséges ahhoz, hogy ezeket az egyedi kiságyakat elkészítsék, és hogyan válnak azok valódi művészeti alkotássá a gyerekszobákban.


Meséljetek magatokról! Kik vagytok és hogyan kezdődött a Casa Bonita története?

Történetünk egész érdekesen kezdődött, amikor katonaként egy békefenntartó misszióban megismerkedtünk egymással és Jorge ideköltözött Chiléből Magyarországra. Akkor egyik nap meglepett egy fából készült falifogassal, amit csak futólag mutattam neki, hogy milyen gyönyörű. Ekkor vált világossá számomra, hogy micsoda tehetség lakozik benne és neki a fával való foglalatoskodás az útja. Abban az időben dekorációs tárgyakat kezdtünk el készíteni és értékesíteni, amik a saját erkélyünkön készültek, majd egyre több megrendelés érkezett és ez az állapot nem volt tartható. Kibéreltük első műhelyünket és ekkor indult igazán el minden.

Honnan származik az ötlet?

Az ötlet az egyik barátunktól származott, aki édesanya és rálátása volt a gyermekbútor piacra. Ő tisztában volt azzal, hogy Jorge milyen precízen, a részletekre odafigyelve dolgozik, így felvetette, hogy mi lenne, ha ezt a tehetséget a gyerekágyaknál kamatoztatná, mert a piac eléggé felhígult. Jorge fricskát mutatott a „jólvanazúgy” termékeknek és 100%-ot beleadva, a legkisebb részletekre odafigyelve ugrottunk fejest ebbe a világba. Emellett testhezálló világba csöppentem én is, ahol tudtam kamatoztatni szociálpedagógus végzettségem azon részét is, ami a gyermek-lélektannal foglalkozik. Sok megoldott alvás nehézség van már a hátunk mögött, egy egy jól irányzott tanáccsal.

Mielőtt megterveznétek egy kiságyat, felméritek a gyerekszoba stílusát?

Nagyon fontos számunkra, hogy olyan ágyikó érkezzen a családhoz, ami minden tekintetben illeszkedik az otthonukba. Az ágyváltás amellett, hogy a család életében egy mérföldkő, hosszútávú befektetés is. Sok édesanya már kész tervekkel érkezik, de akkor is előfordul, hogy a szoba adottságai vagy a gyermek életkora, igényei miatt picit át kell formálnunk az elképzelést. Figyelembe vesszük, hogy mekkora szobába érkezik, milyen a színvilága, és ehhez igazítjuk az ágy vagy a kiegészítő elemek színét is. Fontos számunkra az összhang, így például a kiegészítő színeket, mint például egy-egy ágyon a kisablak vagy a polc, a nálunk kapható fonott rácsvédő színeivel pontosan megegyező színekkel festjük le. Biztonság, minőség és esztétika. Ezek a fő mozgatórugóink.

Hogyan biztosítjátok a biztonságot?

Tekintve, hogy a termékeink kisgyermekekhez érkeznek, ezért az esztétika mellett a biztonság az elsődleges szempont. Emellett Jorge biztonságtechnikai mérnök, így nálunk minden tekintetben a biztonság az első. Az ágyikók minden egyes eleme le van marva, többszöri gépi és kézi csiszoláson esnek át, több ponton biztosítjuk mielőtt a családhoz érkeznek, és csakis gyerekbarát alapanyagok felhasználásával készülhetnek. Az esztétikát említve, tudjuk milyen az, amikor látunk valamit képeken, megvásároljuk és egy teljesen más termék érkezik. Nálunk ez pont fordítva szokott lenni, mert nagyon sokszor elhangzik a mondat, hogy: „ez százszor szebb, mint a képeken!” Mind az ágyak, mind a kiegészítő termékek minősége csakis prémium kategóriába eshetnek, ebből nem vagyunk hajlandók leadni. A termékeket úgy hozzuk létre, hogy erősek, masszívak legyenek és sok éven keresztül kiszolgálják a családokat.


Gondoljunk csak bele: egy szépen megtervezett és elkészített bútor milyen jól mutatna egyedi, személyre szabott matricákkal. A mi személyre szabott falmatricáink nem csak a gyerekszobába, de kifejezetten a Casa Bonita kiságyaihoz is tökéletesen illeszkednek.


Mit jelent számotokra az az idézet, hogy „Amit megálmodhatsz…“?

Azon felül, hogy a repertoárban 12 típusú ágyunk található meg, nem elhanyagolható tényező, hogy minden gyermek más és más, mások az igényeik és a rendelkezésre álló hely. Emiatt is elérhető a palettán bármilyen egyedi méret és ehhez biztosítjuk a speciálisan gyermekek igényei számára kialakított matracokat, kiegészítő textileket. Az álmokhoz és egyedi igényekhez igazodva születnek az alkotások. Sokszor előfordult már az évek során, hogy az édesanya elképzelése, víziója ihlette az új típusú ágyainkat. Ők megálmodják, mi pedig fába öntjük mindazt.

Mi a legnagyobb kihívás és legnagyobb öröm számotokra?

Legnagyobb kihívás maga a fával való foglalatosság. Mivel egy élő dologról beszélünk, mindig rejt meglepetéseket akár a legutolsó mozzanat során is. Erre nem lehet felkészülni, még akkor sem, ha minden egyes darabot saját kezűleg vizsgálunk át. Legnagyobb örömként említeném, hogy részesei lehetünk a család egyik mérföldkövének, ott lehetünk az első találkozásnál a nagyfiús, nagylányos ágyikóval. Ez minden átdolgozott estét, pillanatot megér. Sok sok ilyen pillanatot élhettünk már át, nem egyszer könnyeket, öröm sikolyokat látva. Emellett sikerként könyveljük el, hogy a visszajelzések igazolják majdnem minden esetben, hogy a gyermek, ezáltal az egész család alvási szokásai 180 fokos fordulatot vesznek. Ez mindennél többet ér.

Hogyan fogadták az emberek az első házikó kiságyatokat?

Ahogy mások is, akiknek szerelem vállalkozásuk van, mi is egyre jobbak szeretnénk lenni. Mindig kérjük a vásárlóink visszajelzését, mivel lehetne jobbá, kényelmesebbé tenni a terméket. Első ágyikóink merőben mások, mint a mostaniak. Manapság már sokkal áramvonalasabbak, selymesebb tapintásúak, kerekebbek. Néha előkerülnek a régi képek, amik még az első műhelyünkben készültek és mi magunk is rácsodálkozunk, mekkora út van mögöttünk. Sosem lehet megállni, hátradőlni, hogy akkor kész vagyunk. Minden ágyunk eggyel jobb az előzőnél, mert mindegyik úgy készül, mintha magunknak készítenénk azt. Jelszavunk a folyamatos fejlődés.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Mindenképpen szeretnénk a továbbiakban fejlődni, terveink között szerepel olyan darabok létrehozása, ami a már meglévő ágy kiegészítőjeként funkcionál nagyobb gyermekek számára. Így a házikó, amikor már nem illeszkedik az aktuális életkorhoz, egy más formában, új funkciót tölt majd be. Itt gondolok az iskolás korú gyerkőcökre, akik kicsi gyerekként Casa Bonita ágyakban aludtak. Továbbra sem szeretnénk gépiesíteni a termékeink létrejöttét, maradunk a kézművesség mellett, mert hisszük azt, hogy az a szeretet és energia, amivel készítjük őket, érezhetőek az ágyainkban, termékeinkben, amit az édesanyák csak mágikus pornak hívnak. Manapság, minden gyors és rögtön elérhető, ezáltal elveszik az az érezhető odafigyelés, amit a Casa Bonita csapata soha nem szeretne veszni hagyni.


Ahogyan a Casa Bonita kiságyai is bizonyítják, az egyediség és a kézműves munka nem csak a termék kivitelezésében mutatkozik meg, hanem az egész tervezési és gyártási folyamatban. A gyerekszoba nem csupán egy szoba a lakásban, hanem egy kis univerzum, ahol a gyermek első álmai, kalandjai és emlékei születnek. Az odaadó munkával készített, személyre szabott kiságyak lehetővé teszik, hogy ezek az álmok még különlegesebbek, még varázslatosabbak legyenek. Ági és Jorge nem csak ágyakat készít, hanem álmoknak otthont adó mesebeli világokat. Egy olyan világban, ahol a gyorsaság és a tömegtermelés uralkodik, ők emlékeztetnek minket arra, hogy az igazán értékes dolgok időt, szeretetet és odaadást igényelnek.


Az interjút Andi és Ági készítette.


Ossza meg ezt a cikket barátaival